Valdemarenes tid - krig og korstog

25.04.17
Denne søndags afsnit af DR's serie "Historien om Danmark" havde fokus på den tidlige middelalder.

Den tidlige middelalder er en blodig og krigerisk tid, men også en tid, hvor Jyske Lov indføres.
Svend, Knud og Valdemar strides om kongemagten i en lang periode, der er præget af borgerkrig. Ved Blodgildet i Roskilde dør Knud og ved slaget på Grathe Hede dør Svend, hvorefter Valdemar den Store i 1157 står tilbage med sejren og magten. Valdemar indsætter Absalon som biskop i Roskilde og de to udgør et vigtigt magtpar, der binder kirke og kongemagt tæt sammen i udviklingen af Danmark. Der bygges kirker i hele landet, og vi drager på korstog. 
Under et korstog i Estland i 1219 falder Dannebrog efter sigende ned fra himlen til Valdemar Sejr.

Du kan få meget mere viden om den spændende periode, hvis du ser afsnittet på DR's hjemmeside eller, hvis du følger en af de links, vi har samlet her under. 

På dr.dk/historie/danmarkshistorien kommer der hele tiden nye spændende og sjove artikler til. På den store temaside kan du bl.a. læse mere om kirkens betydning i middelalderen eller dronning Ingeborgs liv i Frankrig. Du kan også tage quizzen "Game of Thrones eller tidlig dansk middelalder?". Dagen efter hvert afsnit i serien sender P1 "Spørg Danmarkshistorien", hvor lytterne kan stille spørgsmål til stort og småt i forbinelde med "Historien om Danmark". På DR's side "Spørg Danmarkshistorien" kan du lytte til programmerne. Du kan også læse Brian Patrick McGuires svar på spørgsmålene om middelalderen her

Du kan også gå ind på Aabenraa bibliotekernes temaside om den tidlige middelalder. Der kan du læse mere om perioden og finde bøger om emnet. 
På Nationalmuseets hjemmeside natmus.dk samt  på danmarkshistorien.dk kan du også blive meget klogere på middelalderen. 

God fornøjelse med den tidlige middelalder. På søndag kl. 20 vises næste episode af 'Historien om Danmark' og her er det den sene middelalder, der skal udforskes.