Anbefaling: Sange til Kyndelmisse

11.02.21
ANNETTES KLASSISKE ANBEFALING: Det er koldt og blæsende udenfor, sneen ligger over hele landet, og Højskolesangbogens vintersange synger sagte inde i hovedet på mig, især de to, der taler om Kyndelmesse.

Kyndelmesse, den gamle katolske lysmesse, var afslutningen på julen og her skulle julestuerne ophøre. 

Det var en kold tid, vinterens midte, og bonden skulle endnu have halvdelen af dyrenes forråd tilbage, hvis de ikke skulle sulte, inden de kunne komme ud på græs igen. 

Man tog også varsler om vejret ved midvinter, for eksempel ” hvis det blæser så meget, at 18 kællinger ikke kunne holde den 19. ved jorden, så vil foråret snart være på vej”.

Som sagt, især to sange har rumsteret i mit hoved; “Sneflokke kommer vrimlende” og “Det er hvidt herude”. 

Den første sang har en glad durmelodi, let og hurtig og selv om Gammelmors kål er væltet af blæsten, så er børnene i gang med at lege indenfor. Måske glædede de herrer, Aakjær og Aagaard, sig også til et sidste festmåltid, inden Fastetiden gik i gang.

Den anden er skrevet i moll, både Laubs melodi, men i høj grad også Blichers tekst, der begynder med ”Det er hvidt herude, Kyndelmisse slår sin knude overmåde hvas og hård”. Jo tak. 

I senere vers hører vi om ”ravne skriger, ugler, søger føde, søger læ”. Og ”inderlig jeg længes efter vår, men vintren streges”. Til allersidst en bøn om håb ”kom sydvest, som frosten tvinger… kom og løs den bundne jord”.

Jeg har lavet den søgning på de cd’er, som Aabenraa bibliotekerne har med "Det er hvidt herude". Du finder dem her.

Læs mere om “Det er hvidt herude” her 

God fornøjelse

/Annette Pedersen, bibliotekar på Aabenraa Biblioteker og Kulturhuse 

PS: Kyndelmesse? Du finder ti vigtigste ting at vide om kyndelmisse her

Materialer