Bogbingo: Ting vi mistede i ilden

23.02.18
Noveller fra et moderne Argentina med fattigdom, slumkvarterer, narko, korruption, sort magi og død. Men også venskab, parforhold og ungdomsproblemer.

Det overnaturlige og det socialrealistiske
Mystiske væsner, spøgelser og mørke fylder meget i Mariana Enriquez noveller. Først tror man måske, at karakterne døjer med ”helt almindelige” psykiske problemer. Så sker der noget, som sætter spørgsmålstegn ved, om det i virkeligheden er et resultatet af overnaturlige fænomener. Grænsen mellem de to er hårfin eller ikkeeksisterende og elegant fremskrevet.

Den argentinske virkelighed ligger som en rungende og dyb bund under alt mystikken og mørket i novellerne. Vi møder bl.a. gadebørn og unge, der tager stoffer. Korrupte betjente, der dræber folk, der går imod dem og lader forbrydere gøre hvad de vil, hvis betjentene får noget til gengæld. Midt i den sorte magi er novellerne samfundskritiske. Fortidens brutale diktaturstyre, nutidens samfundsproblemer og det overnaturlige kombineres på en fascinerende facon. Indimellem bryder en lidt underspillet humor også frem.

Feminisme i den argentinske virkelighed
Flere af novellerne har feministiske problematikker. Man møder kvinder, der føler sig fanget i ægteskab med mænd, de fortryder. Man oplever også en kultur, hvor kvinder er sårbare over for korrupte betjentes og voldelige mænds lyster og temperament. Det er fokus for titelnovellen ”Ting vi mistede i ilden”, hvor en gruppe kvinder begynder at sætte ild til sig selv i protest mod hustruvold. Med reference til hekseafbrændinger siger en af gruppens medlemmer:
”At brænde kvinder er noget mænd gør, min skat. De har altid brændt os. Nu gør vi det selv. Men ikke for at dø: for at vise vores ar frem.”

Bogbingo 2018
Ting vi mistede i ilden er min ’roman skrevet af en ikke-vestlig forfatter’ til bogbingo. Sydamerikansk eller latinamerikansk litteratur dækker over en bred vifte af forfattere og nationaliteter i mange forskellige litterære grene. Det er umuligt at sige noget generelt om litteraturen, udover at man som vesterlænding møder en anden kultur og fortælletradition, som de til dels har til fælles. Magisk realisme, det absurde, fabulerende og mytiske går igen i nogle af værkerne. Den tradition ligger Mariana Enriques sig i forlængelse af.
På Litteratursiden kan man få lidt inspiration til at læse flere latinamerikanske værker eller specifikt værker indenfor magisk realisme. 
Vil du vide mere om Aabenraa Bibliotekernes Bogbingo 2018, og vil du selv deltage, så læs mere her. 

Materialer