En bog over 300 sider: Beatles

17.06.21
Mangler du det lange træk til længdespring i bogdysten? Spring på Lars Saabye Christensens klassiker om Kim Karlsen og hans tre venner fra 1960’ernes Oslo.

613 sider. Det burde da være nok til at få stemplet som et slags litterært længdespring.

“Beatles” af dansk-norske Lars Saabye Christensen er lidt af en mursten, men bestemt en sten, der er værd at samle op.

Det er en generationsroman om at være ung i 1960’ernes Oslo. Beatles er den røde tråd i historien. Vi møder Kim Karlsen, hovedpersonen og fortælleren, da han i 1972 efter et ophold på et sindssygehospital sidder i familiens sommerhus på Nesodden uden for Oslo og skriver sin historie.

En historie, der handler om Kim og hans tre venner, som sidder på et drengeværelse og hører Beatles og kalder hinanden John, Paul, George og Ringo. De er bedste venner, går i samme klasse, men glider fra hinanden og begynder på forskellige skoler. 

Her er druk, kærester, slåskampe, og kammeraten Sebastian, der lyder kaldenavnet Seb, bliver narkoman i Paris. 

Lars Saabye Christensen er en mester i at skildre stemninger og ikke mindst steder, så man føler, at man har besøgt Oslo, selv om man bare har læst bogen i sofaen, hængekøjen eller på stranden.

Romanen er Beatles er første bind i en trilogi om Kim Karlsen. Anden bog hedder “Bly”, mens sidste og afsluttende bog har titlen “Bisættelsen”.

Jeg tog personligt meget lang tid om at læse sidste bind. Jeg ville, som så mange andre Saabye-fans, ikke slippe Kim Karlsen.

Heldigvis kan man jo altid samle Beatles op ingen og tage endnu en tur med Kim Karlsen til Oslo.

Beatles har opnået klassikerstatus i Norge, er blevet opsat som teaterforestilling og har solgt i mere end 200.000 eksemplarer.

Du kan lige nu deltage i en række sjove læseudfordringer, som vi kalder bogdyste. Du kan deltage i bogfemkamp, bogtriatlon og bogmaraton. Du kan deltage i bogdystene med disse skemaer, som du selv kan printe eller hente på biblioteket. Du bestemmer selv, hvor mange du deltager i. 

Du finder skemaet lige her

Tags
Materialer