Forfattere om det at skrive

18.08.17
Det er ofte en stor fornøjelse at læse forfatteres bøger, men det er også ret sjovt, at læse deres tanker om skrivning.

Gennem hele sin karriere holdt Ernest Hemingway fast i, at det bragte uheld at tale om at skrive. Alligevel fik han gjort en hel del af netop det i løbet af årene. Det kan man se i Larry W. Philips bog 'Om at skrive', der samler Hemingways betragtninger over det at skrive, som de kommer til udtryk i breve, romaner og artikler. 

En del forfattere skriver, foruden deres skønlitterære værker, på forskellige måder om det at være forfatter og skrive. At være forfatter er ikke en jobtitel, man tager af sig, når man kommer hjem i sofaen kl. 16, derfor er det nok også naturligt, at deres passion for skriften smitter af på flere områder af deres liv. Det virker til, at de simpelthen ikke kan lade være med at udtale sig om litteratur og skrivning. Noget vi biblioteksfolk indimellem kan nikke genkendende til. 
Men det er ikke kun forfatterne selv, der synes det er spændende. Går man til forfatterarrangmenter, vil man ofte høre en eller anden variation af spørgsmålet "hvordan er din skriveproces?"
Vi læsere vil gerne vide noget om, hvordan man skriver, hvor ideerne kommer fra osv. Den kreative proces fascinerer os, måske fordi, vi ikke helt kan forholde os til, hvordan det går til, eller fordi, vi gerne selv vil skrive noget, der kunne blive udgivet. 

Nogle vil sige, at der er en stor del håndværk involveret i skrivning og kreativitet. Alligevel kan man næsten ikke lade være med at give Ernest Hemning lidt ret, når han i et brev til Harvey Breit i 1952 skriver:  
"Om al i sandhed god skrivekunst gælder det, at man ikke kan se, hvordan det er lykkedes, lige meget hvor mange gange man læser det. Det er, fordi der er noget mytisk forbundet med al stor skrivekunst, og dette mytiske lader sig ikke uden videre dissekere. Det bliver ved med at være der, og bliver ved med at virke. Hver gang man genlæser det, får man øje på noget nyt, eller man får noget mere at vide." 

I listen nedenunder kan du fornøje dig med forfatternes ord om skrivningen eller deres skønlitterære værker. Man bliver nemlig også en bedre skriver, af at være en god læser. 

Materialer