Henrik Rehr: Gavrilo Princip

25.04.17
Krigens gråzoner fortalt i sort/hvid. Det lyder måske kedeligt, men det er det langt fra i Henrik Rehrs grafiske roman. Det er stærkt, smukt og eftertænksomt.

Sandheden står skrevet i vand. Det erkender Gavrilo Princip, inden han skyder Franz Ferdinand og sætter skub i første verdenskrig. For ham er der kun én sandhed, og den må han reagere på. Men hvad der er sandt, hvad der er godt og ondt, afhænger helt af det enkelte menneske. Den grafiske roman afbilleder hændelsen med et menneskeligt perspektiv, der er smukt og rørende.
Man kommer til at føle sympati både med Princip og Ferdinand. For hvor billedsiden i den grafiske roman er sort/hvid, er historien det langt fra. Princip står på grænsen mellem frihedskæmper og terrorist. Det er med lige dele frustration og medlidenhed, man indser, hvor meget Princips handlinger er bestemt af hans manglende evne til at leve livet. På den anden side står Ferdinand, der tydeligvis ikke har meget tilovers for det undertrykte folks lidelser, men som samtidigt bliver skildret som en familiemand, der elsker sin kone. Skyld er fremstillet i et nuanceret perspektiv, der gør læsningen interessant.
Krigen er uundgåelig, siger flere af karakternerne. Det er på mange måder krigen og dens grusomheder, der er det helt store, altopslugende mørke i bogen. Man sidder tilbage med en tung følelse i maven over dødens meningsløshed og krigens grusomme omfang.
Den effektfulde brug af sort og hvid, samt det nuancerede syn på historien, gør denne grafiske roman til en rigtig god læseoplevelse.

Betegnelsen grafisk roman har eksisteret i rigtigt mange år. Art Spiegelmans Maus fra 70’erne er en af de grafiske romaner, der var med til at gøre genren kendt. Den grafiske roman leger bl.a. med forholdet mellem roman og tegneserie. Det er måske en af grundene til, at genren har nydt større og større popularitet de senere år. Mange forbinder de grafiske romaner med noget mere alvorligt end tegneserien, ofte med biografisk eller historisk islæt, men genren spænder vidt.

litteratursidens temaside om grafiske romaner kan du få mere viden om genren og blive inspireret til din næste læsning.