Sygdom, død og sorg i litteraturen

09.04.18
Tag med ind i den del af litteraturen, der omhandler livet, når det gør allermest ondt. Det er stærkt, tankevækkende og måske forløsende.

Psykisk  og fysisk sygdom har altid været et stort tema i litteraturen. I 2017 blev dette tema særligt centralt og tendensen fortsætter i 2018. Det er litteratur, der er intim, personlig, sorgbearbejdende, men også almengyldig og indimellem samfundskritisk.

Litteraturen er et sted, hvor vi kan møde det fremmed men også os selv og de vilkår, alle deler. Ingen kommer gennem livet uden nogle fysiske eller psykiske knubs. Både for forfattere og læsere kan litteratur være en måde at bearbejde de svære ting.

Helt ind i mennesket og ud i samfundet
I et samfund hvor psykisk sygdom stadig er ret stigmatiserende, er den måde litteraturen fremviser mennesker på utrolig vigtig. Litteraturen er unik i den måde, den kan få læsere til at leve sig ind i andres liv og tanker på, måske endda genkende sig selv i noget fremmed. Den genkendelse skaber sympati og forståelse. 

Litteraturen kan også vise, hvordan sygdom, både fysisk og psykisk, er en afspejling af de problematikker, der ligger i samfundet. Hvad er det for nogle mekanismer og normer, der ligger i vores samfund, som gør psykisk sygdom til et større og større problem? Hvordan håndterer vi døden i vores kultur?

Find ud af mere gennem Aabenraa Bibliotekerne
På Aabenraa Bibliotekerne sætter vi i april måned fokus på sygdom, død og sorg i litteraturen. På bibliotekerne vil du kunne finde udstillinger med litteraturen, lige til at tage med hjem. Her på hjemmesiden vil du løbende kunne finde flere forskellige litteraturlister og læse artikler om emnet. 

Herunder finder du et udvalg af de bøger, der fokuserer på fysisk sygdom og døden. 

 

 

Materialer