De fantastiske fædre

04.06.20
Mød nogle af alle de fædre, man kan møde i børne-og ungdomslitteraturen. Vi har samlet et udvalg, hvor du kan møde sjove, pinlige, tænksomme, sure, stærke, råbende, tålmodige, fraværende, gakkede og helt fantastiske fædre. Det er trods alt snart Fars Dag.

FARS DAG

  • Fars Dag er en mærkedag
  • Dagen blev i 1910 i USA indført til minde om en alenefar, der selv havde opdraget sine seks børn
  • I Danmark blev dagen indført af nogle erhvervsdrivende, som i 1935 henlagde den til Grundlovsdag

Kilde: lex.dk

DE MINDSTE 

Læs om Gurli Gris' dejlige Far gris, eller prøv en af de skønne og humoristiske hverdagshistorier fra serien "Poul og far". I "Anker og råbemanden" kan man måske genkende en situation med morgentravlhed; "Vi kommer for sent!", råber Ankers far. Og Anker skal skynde sig, for de har sindssygt travlt, ifølge far. De har nemlig sovet over sig. Anker er dog mere optaget af at bygge et slot og gemme fars nøgler i havregrøden.

DE LIDT STØRRE

Måske kender du allerede Alfons Åbergs far, men kender du Sallys far, eller pigen Pølses far? Her er humoristiske historier om sjove og pinlige fædre. 

Bogen "Far er sur" af bladtegner Philip Ytournel, er så fint og enkelt fortalt med en lun humor og den voksne læser kan måske spejle sig i faren, der ikke er i det bedste humør. 

Se et klip med Alfons Åberg på YouTube her

Til de store

Der er flere letlæste seriehits hvor fædrene spiller hovedrollen; læs fx om "Far og Hasan" eller om serien "Det er Palles far", hvor der indtil nu er udkommet ikke mindre end 51 bøger. I bøgerne om Vitello, der også findes som letlæsningsbøger, er faren helt fraværende. Læs fx "Vitello vil have en far", hvor Vitello kommer til at bilde vennerne ind, at han har en far, som de kan komme til at se.

I klassikeren og højtlæsningshittet "Ronja Røverdatter" kan man også møde nogle ret skønne fædre, nemlig Ronjas og Birks far. 

Til de største 

Til de største er der flere romaner, der byder på både humor og alvor. "Møgungerne - sommerudflugten" er første bind i en ny humoristisk og sjov hverdagsserie, der nok vil more og underholde. Især drengene. Den handler om Albert og William, der går i 4. klasse og er bedste venner. Men de har et problem, da deres fædre har fået til opgave at planlægge klassens sommerudflugt. De to drenge mener, det kun kan blive pinligt, og derfor må de lægge en plan. 

I "Ella i udkanten" flytter Ella med sin mor og sin lillebror til en ny by og skal starte på en ny skole. Det skal være en frisk start for familien, men Ella savner sin gamle veninde. Hun savner også sin far, som ikke er flyttet med, fordi han er i fængsel. Spændende og god læsning; nok især for piger mellem 9 og 12 år. 

I "Nørdrejsen" tager Nikolaj på  13 år med sin far til legetøjsmesse, men det er mest noget for hans nørdede far. Nikolaj ved nemlig ikke, at det bliver begyndelsen på et hæsblæsende eventyr. For dem der kan lide spændende bøger fra 12 år og op. 

For unge 

To barske og velskrevne ungdomsromaner. I "Vulkan" er Anna og hendes mor flyttet til en ny by, væk fra en voldlig far. Anna kæmper med at få sin nye hverdag til at hænge sammen og er fanget mellem sin mor, som har travlt med at genopbygge sig selv, og faren, der tigger Anna om at komme tilbage. En barsk, nærværende og vigtig ungdomsroman. 

"Pragtfuldt, pragtfuld!" af Kim Fupz Aakeson er en barsk historie. Og velskrevet. Her er både provinsliv og drengerøvsstemning. Men når det er Fupz, er der, selv når det er allermest utrøsteligt, et glimt af håb om at det bliver bedre.

Hovedpersonen er den unge Morten, der gennem et halvt års tid fortæller om sit liv i en lille by i nærheden af Ringsted. Han er svend på fars værksted, hvor der også arbejder en polak. Moren er død af druk kort forinden, og nu skal far og søn få en hverdag og et liv op at stå. Det går helt galt en aften med for meget druk, hvor faren slår polakken ihjel. Morten tvinges til at fortælle en dækhistorie. Mens faren sidder varetægtsfængslet, kører Morten værkstedet videre. I garagen holder en gammel Austin Healey, som han arbejder på. Da den er køreklar, er han det måske også selv og klar til at tage hånd om sin egen skæbne.

FAR PÅ FILMSTRIBEN

  • "Hvad er det der spøger, Alfons Åberg": Alfons Åberg bor sammen med sin far, og de har det godt sammen, selv om de begge kan opføre sig både barnligt og voksent!
  • "Captain Fantastic - en ualmindelig far": Langt inde i en skov isoleret fra det omkringliggende samfund bor en hengiven og meget anderledes far med sine seks børn. Ben har dedikeret sit liv til ét formål: at sikre at hans børn bliver til nogle ekstraordinære mennesker ved hjælp af hård fysisk træning og intellektuel skoling. Men da en tragedie rammer familien, er de nødt til at forlade det paradis, de selv har skabt, og tage på road trip ud i civilisationen. Her møder de en helt ny verden, hvor Bens idealer om faderskab og det gode liv bliver sat alvorligt på prøve.

Find flere fim på filmstriben.dk 

Materialer