It-kriminelle finder hele tiden på nye metoder. Lær her, hvordan du bliver mere sikker på nettet.

Få it-hygiejnen i top 

25.06.20
Bibliotekernes computere tjekkes dagligt for keylockers og andet, der udgør en it-usikkerhed, mens et program sikrer, at alt på computerne slettes ved genstart. Du kan dog også selv øge sikkerheden; husk blandt andet at bruge unikke koder og app’en til nemID

It-kriminelle er snu.

Senest er det kommet frem, at en 38-årig sygeplejerske er blevet forsøgt svindlet for 265.000 kroner. Det fortæller DR.

Sygeplejerskens NemID var blevet opsnappet. Metoden går, ifølge en it-ekspert, ud på at få fat i offerets bruger-id og NemID-kode. Derefter overvåges offerets brug af NemID-nøgler for til sidst at opsnappe offerets nye nøglekort, når det bliver sendt med posten. 

Der er heldigvis en hel del, du kan gøre, så de it-kriminelle får endnu sværere ved at stjæle fra din opsparing. Nemlig: 

  • Brug en unik kode til dit nemID. Det må ikke være et, som du bruger andre steder
  • NemID tillader, at du bruger en fircifret kode. Brug hellere en kode med blandede bogstaver og tal
  • Drop kode-kortet og brug nemIID-app’en. På den måde skal de kriminelle både opsnappe dit brugernavn og din nemID-kode, hvorefter personen skal have fat i din telefon og bryde koden på den. Læs mere om app’en her
  • Brug eventuelt en kodehusker, der er en app, som ligger på telefonen. Fx Dashlane eller 1Passwoord

Center for Cybersikkerhed (CFCS) har opdateret passwordvejledningen med nye eksempler, som fremhæver brugen af kodesætninger (passphrases).

En kodesætning er en sætning, du nemt kan huske, men ikke umiddelbart er til at gennemskue. 

Password eksempler fra CFCS:

  • En metode kan være at bruge det første bogstav, fra hvert af ordene i en sætning: Jcgpa,hd-res = Jeg cykler gerne på arbejde, hvis det ikke regner eller sner (Her er ordet ”ikke” erstattet med tegnet ”-”)
  • En anden metode kunne være at vælge en sangtitel, og kombinere den med kunstnernavn og tegn/tal: HvalenValborg1976Shu-Bi-Dua

Du skal selv finde på en sætning. Det kan fx være din yndlingsforfatter kombineret med den bedste bog og årstal for udgivelse. Læs flere gode kodeord-råd hos CFCS her.

Du kan også bruge dit fornavn som kodeordshusker. Og kombiner det gerne med store og små bogstaver plus tal. Se her, hvordan sikkerdigital.dk får Karina til at blive til "Kan andre råbe ivrige Nanna an?" (YouTube-video).

På ekurser.nu kan du tage et online-kursus i, hvordan du laver gode koder. På kurset bliver du introduceret til gode steder at kende, når du gerne vil have sikre kodeord og gerne vil holde dig opdateret med de nyeste anbefalinger. Se mere her

På sikkerdigital.dk kan du få en lang række gode råd til, hvordan du bliver endnu mere sikker, når du færdes på den digitale hovedvej. 

Forbrugerrådet Tænk har desuden lavet en app, der hjælper dig med at være sikker online og holder dig opdateret på digitale trusler. App’en hedder “Mit digitale selvforsvar” og er gratis at hente. Læs mere om app’en her

På hjemmesiden Have I Been Pwned kan du nemt tjekke, om din email og eventuelt dit kodeord er blevet lækket fra fx forskellige sider. 

Den digitale bogside Bookmate blev fx i 2018 hacket, og derefter blev brugernavne, aldre og andre personlige oplysninger solgt på det mørke net. Er dit kodeord blevet lækket, skal du med det samme skifte det. Specielt hvis du har genbrugt det på andre sider.

På Have I Been Pwned skal du kun indtaste din email-adresse, ikke et password. Derefter fortæller tjenesten, om mailadressen figurer i én eller flere af de større datalæk fra danske og internationale sider. Du finder Have I Been Pwned her.