Hackere_Sikkerhed på nettet
Hackere_Sikkerhed på nettet

Sikkerhed på bibliotekets computere

Forsøg på datatyveri på Aabenraa Bibliotek. Der er ikke tale om, at nogen har brudt ind på bibliotekets computersystem. Men vi har fundet keyloggere på fire af bibliotekets computere i Aabenraa.

En keylogger ligner et lille usb-stik, den placeres i computeren og kablet til tastaturet sættes i keyloggeren, dvs. keyloggeren sidder mellem computeren og tastaturet.

Keylogger placering

En keylogger overvåger alle tastetryk på tastaturet og gemmer det i en fil. I filen kan hackeren senere se adgangskoder til f.eks. email-konti og Facebook mm.

Det er dog ikke sket i dette tilfælde idet keyloggerne ikke blev afhentet før vi fandt dem. Episoden er meldt til politiet.

Bibliotekets computere er indstillet, så de ved hver genstart rydder alt på PCen. Det sørger for, at programmer, der eventuelt kan have listet sig ind på maskinen, slettes hurtigt. Genstart maskinen før og efter dit arbejde - så bliver du ikke ramt, hvis nogen før dig har været uforsigtig.

Dertil er der kameraovervågning af computerne - ligesom vi regelmæssigt tjekker computerne for at sikre os mod, at der igen skal ske angreb med keyloggere.


Sikkerhed på dine konti - Hvad kan du selv gøre.

Men bibliotekets computere er ikke nødvendigvis de eneste, du bruger - og sikkerhedsprogrammerne kan kun beskytte dig mod andre programmer. De stopper ikke en keylogger, som er brugt i dette tilfælde.

Det kan du til gengæld selv gøre - med tofaktorsikkerhed. Det er måske et nyt ord, men du kender og bruger det sandsynligvis allerede

Hvis det var lykkedes hackeren i dette tilfælde, kunne han have fået adgang til f.eks. emails og Facebook - men ikke netbank og Eboks. Plastickortet til dit NemID fungerer nemlig som tofaktorsikkerhed - det vil sige en ekstra kode, som ikke kan bruges, selv om en hacker får fat i den. For den bruges kun én gang, og når først hackeren har fat i den, er den allerede brugt. (Men hvis du mister dit plastickort til NemID, skal du naturligvis få det spærret).

Tofaktorsikkerhed kan du også slå til på Facebook og de fleste email-systemer. Her fungerer det ved, at du få en sms med en ny kode hver gang, når du logger ind. På din egen pc kan du bede dem om at springe den proces over, men ved brug af alle andre maskiner betyder det, at ingen kan opsnappe hele adgangen til dine oplysninger.

Du kan læse mere om tofaktorsikkerhed på Websikker.dk.

Hvis du har brug for hjælp med det, kan du eventuelt bruge vores "IT hjælp", læs mere her. Der er naturligvis flere ting, du skal tage hensyn til, men tofaktorsikkerhed er et godt sted at starte. Kig eventuelt i bøgerne herunder eller se et af kurserne om "Sikkerhed på nettet" på eKurser.nu

Eller på Forbrugerrådets kampagneside "Sikker når du klikker

Materialer