bøger

Guide: Den første læsning

09.02.21
Vi får at vide, at vi skal læse 20 minutter med vores børn hver dag, men det kan være svært at finde bøger, der passer til barnets læseniveau. Her kommer lidt inspiration til læsetræning fra 0.-3. klasse.

LÆSESTART
Lydrette bøger er et godt sted at starte til begynderlæseren i 0. og 1. klasse. Lydrette bøger er bøger, der er tilpasset læseren med mange billeder, gentagelser og få korte sætninger på siderne. Ordene i sætningerne er lydrette og staves, som man udtaler dem.

Der findes mange af disse bøger, og det handler om at finde nogen, som dit barn synes er spændende, og som passer til dit barns niveau.

To forfattere, der har skrevet mange lydrette bøger, er Marie Duedahl og Kirsten Ahlburg. De formår begge at skrive sjove og vedkommende bøger med meget få ord og lav lix (læsbarhed). Fx kan man læse om ”My på WC” og ”Kai ser en kat, splat”. Det er noget de fleste børn vil synes er sjovt.

Serien ”Læs lydret” fra Alinea har også mange gode bøger. I "Saga må sys" kan man blandt andet læse om Saga, der er lidt vild og falder ned fra et træ.

BEGYNDERVENLIGE BØGER
Når dit barn har lært at læse og skal vedligeholde læsetræningen i 2. og 3. klasse, er der mange bøger at vælge mellem. Igen er det vigtigt at vælge efter interesse.

Der er blandt andet Zombie Zoo-serien af Nicole Boyle Rødtnæs, hvis man er til gys og zombier. Hvis man er til gys, men knap så meget splatter, så er serien om Zombien Zom af Ellen Holmbore et godt alternativ.

"Det hemmelige rige" af Rosie Banks er en populær serie om venskab, feer og parallelle verdener. Hvis dit barn allerede har læst bøgerne, og mangler noget der minder om, så kan jeg anbefale "Enhjørningefeerne" af Zanna Davidson eller serien om Isadora Moon af Harriet Muncaster. Sidstnævnte er en skøn serie om vampyrer, feer, magi og venskab.

"Hundemand" af Dav Pilkey er en sjov og skør tegneserie om en politihundemandklon! Den er et stort hit blandt mange børn. En anden sjov serie er fx Tom Gates af Liz Pichon, der også har tegneserietræk og god humor.

GLEM IKKE FAGBØGERNE
Mange børn elsker at læse fagbøger, hvor de kan få viden om lige præcis dét, de interesserer sig for. Hvis dit barn skal bevare læselysten, så er det vigtigt, at barnet læser noget, som det selv synes er spændende.

Fagbøger fanger de fleste børn, men særligt mange drenge er glade for at læse dem. Min søn har fx været glad for at læse om hunde, farlige dyr og penge. Min datter har læst alle de bøger, hun kunne få fat i, om Marcus og Martinus samt bøger om slik. Fælles for dem begge var, at det var fagbøgerne, der først fangede deres interesse for at læse. Senere har de også fået lyst til at læse andre bøger.  

På eReolen og i bibliotekets app kan du søge efter bøger, der passer præcis til dit barns læseniveau, ved at tilpasse søgningen ud fra det lixtal, dit barn læser eller alder. Det kan du også kombinere med en temasøgning. Du kan læse en guide til, hvordan du gør her.

Hvis du er i tvivl om dit barns læseniveau så spørg dit barns lærer.

God læselyst!

/Lene Mørk Damm

 

Materialer