Den fantastiske bus

Vi har ventet længe på bussen og nu er den her endelig

Bogen udkom ellers lige før jul og var et oplagt julegaveønske. Men den blev revet ned fra hylderne og udsolgt på meget kort tid i hele landet, så mange måtte gå forgæves. Både boghandlere og biblioteker har lange lister med reservationer på bogen, hvilket er ret usædvanligt for en børnebog.

Da bogen er i et stort format og ryggen skal håndsys i Tyskland har der været ekstra lang ventetid på det nye oplag, og det er først i marts, flere måneder efter den udkom første gang, at bibliotekerne nu begynder at have den.

Men hvorfor er bogen så populær?

Den fantastiske bus har været 15 år undervejs og tegner til at blive et hovedværk fra forfatterens hånd. Forfatteren er Jakob Martin Strid, som selv har skrevet og illustreret bogen, ligesom han har gjort med sine andre børnebøger. Vi kender ham bl.a. fra ”Den fantastiske historie om den kæmpestore pære”, Mimbo Jimbo, Mustafas Kiosk og Lille Frø. Hans bøger er blevet nye børnebogsklassikere, som de fleste børn og voksne kender.  Mustafas Kiosk og Lille Frø er desuden blevet opført som teater og Den fantastiske historie om den kæmpestore pære er også omsat til teater og en animationsfilm.

Bøgerne er kendetegnet ved at være fantasifulde og farverige universer med en stor detaljerigdom. Illustrationerne indbyder til fordybelse og genlæsning – for man får ikke det hele med første gang.

Er det ventetiden værd?

Der har været kæmpestore forventninger til Den fantastiske bus og den er også blevet fantastisk modtaget. Politiken gav den seks hjerter og kaldte den årets børnebog.

Bogen handler om en flok skæve eksistenser, der bor i byen Ahnstarr City. De bor i faldefærdige huse, som et efter et bliver revet ned, hvilket er et problem for dem alle, men især for lille Timo, der er alvorligt syg. Sammenholdet er stærkt og de beslutter at bygge en kæmpestor bus, der kan transportere dem alle til det sagnomspundne land Balanka, hvor en bedre fremtid venter. Det bliver en lang rejse som bl.a. går gennem nordlyset til nordpolen og Det sidste land, som er styret af en fæl diktator.

Fattigdom, samfundsforhold og sygdom lyder måske ikke som oplagte temaer for en børnebog, men Den fantastiske bus bliver aldrig tungt og trist. Det er en varm fortælling om venskab og sammenhold og en eventyrlig rejse, som er fortalt gennem de smukkeste billeder. Alle kan være med og det er en stor læseoplevelse for børn fra 5 år og deres voksne.

02.04.24