Lydbøger til bilferien

24.07.23
Bilturen kan føles uendelig. Selvom man er godt forberedt og der er fyldt op med snacks, spil og strøm på mobilen, så kan det være nogle lange timer på motorvejen, hvor ”jeg skal tisse” og ”er vi der snart” tester tålmodigheden.

En løsning kan være en god lydbog, som får én til at forsvinde ind i en anden verden, hvor tiden går nærmest ubemærket mens man opklarer mysterier, føler og lever med hovedpersonen og slås mod drager. 

En fælles lytteoplevelse

Selvom det store barn eller teenageren sagtens kan sidde med hørebøffer på og lytte til en historie alene, kan det også anbefales, at man sætter lydbogen på højtaleren for hele familien. Dels giver det en fælles oplevelse og gode grin sammen og dels er det vigtigt at man også som forældre viser, at dét at læse er vigtigt og har en værdi. Vi er som forældre tilbøjelige til at fortælle vores børn, at de skal læse 20 minutter hver dag – men hvor tit ser de os selv læse?

Den nye læseundersøgelse PIRLS 2021 fremhæver bl.a. at Der er positiv sammenhæng mellem forældrenes læsning og elevernes gennemsnitsscore i læsning. Det gælder både den tid, forældrene bruger på at læse derhjemme, og deres læseglæde. 

Lydbøger for hele familien 

Det er gratis at lytte til lydbøger på appen eReolen Go eller eReolen. Det kræver blot, at man er oprettet som bruger på biblioteket. Ikke alle lydbøger er et hit, en dårlig oplæser eller irriterende stemme kan være ødelæggende for oplevelsen. Det kan derfor være en god idé at prøvelytte en bog inden man låner den.

Følgende bøger er udvalgt ud fra at de har gode oplæsere og en medrivende handling, der kan fange de fleste. Er børnene meget spredt i alder, kan de også med fordel lytte med, da bøgerne kan gå både op og ned i alder, afhængig af modenhed og om man taler sammen om bogen. 

Bilturen i Danmark

Minimund af Frida Brygmann og Thomas Korsgaard er genial til alle. En sjov historie om en dreng, der bliver mobbet fordi han har en lille babystemme. Snart får han hjælp af Nogen, der har et katalog, hvorfra han kan vælge en ny stemme. Nikolaj Kopernikus er oplæseren og hvis ikke handlingen kan få én til at grine, så kan hans stemmeføring i hvert fald. Og så tager den kun lidt over en time at lytte til.
Tro, håb og gorgonzola af Lars Daneskov er en velskrevet historie om Anton, der sammen med hans veninde prøver at finde en ny mand til hans mor. De kommer ud for alverdens ulykker og forviklinger undervejs. For de 5-9 årige, der godt kan lide Vitello, Villads fra Valby og god humor.

Turen går til Sverige

Det er oplagt at lytte til nogle af Astrid Lindgrens klassikere på vej gennem Sverige. Fx Ellen Hillingesøs oplæsning af Brødrene Løvehjerte eller Ronja Røverdatter. Begge bøger tager ca. 5 timer og på den tid, kan man nå et godt stykke op i Sverige.

Sydpå

Til de længere ture, er det godt med et spændende og medrivende univers.

Den magiske boghandel af Anna James er en fantastisk serie om Tilly, der vokser op hos sine bedsteforældre, der ejer en boghandel. Det viser sig at det ikke er en helt almindelig boghandel, da Tilly får besøg af karakterer fra børnebøger, bl.a. Anne fra Grønnebakken og Alice i Eventyrland. Sammen tager de ind i bøgernes verden og ser om de kan finde Tillys mor. Bogen spænder bredt og er for de 8 -14 årige. De otte timer den tager at lytte flyver hurtigt afsted.

Skandar og enhjørningetyven af A.F. Steadman er et hæsblæsende fantasyeventyr om Skandar, der drømmer om at blive enhjørningerytter. Enhjørningene er ikke som vi kender dem, men farlige utilregnelige væsener, som kun nogle få kan forbinde sig med og tæmme. Ti timer tager den, men det føles som meget kortere tid. For de 12-14 årige, men yngre kan også lytte med, hvis de får lov at holde lidt i hånd og snakke om handlingen undervejs.

Det er muligt at downloade lydbøgerne inden, så der ikke skal bruges data på det undervejs.

God læselyst

Materialer