Tegneserier - kun for børn!

08.04.22
De tegnede historier er populære, og det er heldigvis gået op for forlagene. Det betyder, at der bliver udgivet flere nye tegneserier, hvis primære målgruppe er børn. Og det har været savnet.

Klassikere som Tintin, Asterix, Steen og Stoffer, Gammelpot, Splint og co., Spirillen, Garfield, Anders And og mange flere er i virkeligheden så bredtfavnende, at de læses af både børn, unge og voksne. 

Og det er selvfølgelig en kvalitet i sig selv. 

Men med mange af de nye udgivelser stilles der skarpt på problemstillinger, som børn kan spejle sig i, ligesom der tegnestils-, længde- eller lix-talsmæssigt tales ind i børnenes narrativer. 

Det er altså tegneserier, der er skrevet til børn.

Jeg præsenterer her nogle af bibliotekets nyest ankomne, men I kan altid komme ned og spørge bibliotekarerne efter flere gode forslag, da dette kun et lille udsnit af alle de gode tegnede fortællinger, der findes til og for børn. 

TIL DE 3-ÅRIGE OG OP 

”Min første tegneserie” er en ny serie af klassiske historier fortalt i tegneserieformat – næsten uden ord. Der er indtil videre udgivet tre album: ”Den lille havfrue” af Brrémaud og Turconi, ”Hans og Grete” af Mathilde Domecq, ”Skønheden og Udyret” af Dawid. 

Historierne er tro mod de oprindelige fortællinger og er på ingen måder Disneyficerede, hvilket kan være dejligt befriende. 

Albummerne er bygget op i tre dele: Først kommer tegneserien med mellem fire og syv ruder med tegninger på hver side, hvorpå der øverst står en kort sætning, der forklarer handlingen på siden. 

Efter tegneserien er der en lær at tegne-instruks, hvor børn kan prøve at tegne karaktererne. Man skal nu nok være ældre end tre år for at kunne eftergøre tegningerne. 

Sidst i albummet står historien skrevet i et nutidigt sprog med lixtal mellem 20 og 24, og historien kan bruges som højtlæsning eller kan læses af et barn, der læser på det niveau.
Tegneserierne er tegnet og skrevet af forskellige kunstnere, hvilket giver en god variation i tegnestile. 

TIL DE 8-ÅRIGE OG OP

”Siris eventyr” hedder serien af Patrick Nyström og Per Demervall, hvor der indtil videre er udgivet to album. 

De handler om vikingepigen Siri, der i ”Kejserens skat” sejler med sin far på en farefuld rejse til Miklagard (Istanbul), hvor hun både møder pirater, kejsersønnen Zach, bliver bestjålet, rider hestevæddeløb i romerske stridsvogne og ender med at redde det hele. 

I ”Mimers gåde” skal Siri og Zach prøve at finde Mimers brønd – en halsbrækkende færd, hvor de møder munken Ansgar, troldkvinden Kraka og kæmper på livet løs med ærkefjenden Ivar. 

Tegneserierne er tro mod de fakta, der findes om vikingetiden, og hele molevitten pakkes godt ind i spændende fiktive historier med humor og gode tegninger. 

TIL DE 10-ÅRIGE OG OP

Som en sidste krølle – især hvis man er til vikingetiden - vil jeg anbefale den fortryllende serie ”Nordlys” af Malin Falch. 

Denne serie bevæger sig ind i den mytologiske del af vikingetiden, og blander nutid med fortid på den fineste måde. 

Nordlys er spækket af flotte og farverige illustrationer og i kombination med de medrivende historier om pigen Sonja, vikinger, talende dyr, elvere, trolde og andre magiske væsner, skiller den sig ud som en af de bedste udgivelser for børn, jeg længe har læst. 

Der er på dansk indtil videre udkommet to bind i serien ”Rejsen til Jotundalen” og ”Vikingerne og oraklet”. Tredje bind ”Kragesøstrene” er lige landet på bibliotekerne og kan læses, mens vi venter på fjerde bind med titlen ”Troldriget”

Malin Falch har i alt planlagt ti bøger i serien. Hvor heldig kan man være? 

Rigtig god læselyst!

/Majken Fosgerau Salomonsen, børnekulturformidler ved Aabenraa Biblioteker & Kulturhuse

PS: Du finder tegneserierne herunder 

Materialer