Alfons Åberg er ved at være en voksen mand. Gunilla Bergström opfandt børnebogsfiguren i 1972. Her er det "I skole med Alfons Åberg" fra 2021. Foto: Gyldendal.

50 år med Alfons Åberg

22.06.22
For et halvt århundrede siden gjorde en lille skaldet fyr sin entré i børnelitteraturen.

Alfons Åberg fejrer 50 års fødselsdag, og måske vil han invitere nutidens populære børnebogsfigurer "Vitello" og "Sally" med til festen.  

Da den svenske forfatter og illustrator Gunilla Bergstrøm i 1972 opfandt børnebogsfiguren Alfons Åberg, var verden en lidt anden end i dag. Dengang vakte det opsigt, at Alfons levede alene med sin far. Bøgerne var nogle af de første billedbøger, der havde skilmisseaspektet med som præmis for historien.

I dag er det ganske normalt. Tænk bare på de populære historier om "Sallys far", hvor faren er den aktive, eller "Vitello", hvor moren er alene og har forskellige "bekendskaber". 

Historierne med Alfons Åberg blev hurtigt populære, fordi de ramte plet i datidens familære udfordringer i den nordiske samfundsmodel, hvor flere kvinder kom ud på arbejdsmarkedet, og det ikke var en uskik, at mænd var hjemmegående.

Men også historiernes synsvinkel, helt ned i børnehøjde, gjorde og gør dem til et sikkert hit blandt børn. Børnene kan spejle sig i Alfons daglige udfordringer -  lige fra at snøre sko til at lære klokken. 

Bøgerne er oversat til mange sprog. På tysk hedder han "Willi Wiberg", på engelsk "Alfie Atkins" og på frank "Alphonse Aubert".

Gunilla Bergstrøm døde i 2021, 79 år gammel.

Du kan i øvrigt se fire korte film med Alfons Åberg på Filmstriben.dk (login med dit cpr.nr. og din pinkode til biblioteket 

Materialer